Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την υποστήριξη των θυμάτων λόγω της έλλειψης ενός αποτελεσματικού συστήματος πληροφόρησης για την παραπομπή σε υπηρεσίες υποστήριξης. Η Ελλάδα δεν προσφέρει επί του παρόντος γενικές υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων, παρά μόνο ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης για συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων (τέκνα ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας) που προσφέρονται ως επί το πλείστον από ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς.
Η πλειοψηφία αυτών των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ ή από άλλα κονδύλια και επομένως συχνά παραμένουν λειτουργικά για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. Ως αποτέλεσμα, οι αστυνομικοί, το πρώτο σημείο επαφής των θυμάτων με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, παραμένουν συχνά αβέβαιοι αναφορικά με το πού θα μπορούσαν να παραπέμπουν τα θύματα προκειμένου να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
Στο πλαίσιο του προγράμματος και προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την κατακερματισμένη και ασταθή κατάσταση που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική υποστήριξη των θυμάτων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου ανέπτυξε έναν οδηγό που αποσκοπεί στη συγκέντρωση πληροφοριών αναφορικά με υπηρεσίες οργανισμών και φορέων ανά την επικράτεια από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν θύματα βίας.
Σκοπός του οδηγού είναι η συγκέντρωση πληροφοριών αναφορικά με υπηρεσίες οργανισμών και φορέων ανά την επικράτεια από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν θύματα βίας.
Ο οδηγός συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για την παροχή υποστήριξης στις ακόλουθες κατηγορίες υπηρεσιών:
- Γραμμές Στήριξης
- Υπηρεσίες διαδικτυακής στήριξης
- Χώρος φιλοξενίας
- Ιατροφαρμακευτική αρωγή
- Κοινωνική/πρακτική στήριξη
- Οικονομική στήριξη
- Νομική στήριξη
- Ψυχοκοινωνική στήριξη
- Υπηρεσίες εργασιακής στήριξης
- Κέντρο ημέρας
- Παραπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες
- Δημιουργική απασχόληση
- Εκμάθηση Ελληνικών/ άλλων γλωσσών
- Υπηρεσίες ενημέρωσης
- Έρευνα/ Ερευνητικά προγράμματα
Oι ομάδες των εξυπηρετούμενων θυμάτων έχουν κατηγοριοποιηθεί ως εξής:
- Ευρύ κοινό & Ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: συμπεριλαμβάνονται οργανισμοί και υπηρεσίες που απευθύνονται σε όλα τα θύματα, στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως θυματοποίησης, και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
- Γυναίκες: συγκαταλέγονται οργανισμοί και υπηρεσίες που απευθύνονται ειδικά σε γυναίκες, ή σε γυναίκες θύματα βίας.
- Ανήλικοι, γονείς, οικογένειες: συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες προς ανήλικα θύματα ή ευάλωτα παιδιά, τους γονείς και τις οικογένειές τους.
Για να κατεβάσετε τον οδηγό, πατήστε εδώ.
Ο κατάλογος των φορέων και υπηρεσιών δεν είναι εξαντλητικός και οι εξυπηρετούμενοι θα πρέπει να παροτρύνονται να επικοινωνούν με τους εκάστοτε οργανισμούς για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν αλλαγές.
Για την Αγγλική έκδοση του οδηγού, ακολουθήστε τον σύνδεσμο.